Du er her:

Bettina Husebøs forskning bekrefter at det vi gjør er behandling for personer med demens

Bettina Husebø fikk demensforskningsprisen 2022

Husebø sin forskning bekrefter at det Gode Øyeblikk arbeider for å oppnå gjennom våre tilbud, nemlig kompetent miljøbehandling, er den aller viktigste behandlingen for personer med demens.

Dette sier Husebø om medikamenter kontra miljøbehandling med aktiviteter: 

En gjennomsnittlig pasient på sykehjem får 8 ulike medikamenter – 40 % får antidepressiva og mer enn 40 % får to eller flere medikamenter som påvirker hjernen. Medikamentene interagerer med hverandre,- og hjernen er skadet fra før. Medikamentene har en dopende effekt og forverrer sykdommen. Til syvende og sist vet vi ikke hva som er effekt av medikamentene og hva som er sykdommen. 
Samtidig vet vi at ikke-medikamentelle tiltak har mye bedre effekt enn disse medikamentene, men medikamentene er billigere å iverksette enn aktiviteter for eksempel.”

Personalet i Gode Øyeblikk ser daglig eksempler på hvor enormt stor betydning kompetanse i aktivitet og miljøarbeid har for en person med demens.

 

Jeg kom inn på avdelingen, og møtte Petter sammen med pleieren. Petter var tydelig irritabel og i dårlig humør.  Pleieren var bekymret; “Tror du det går bra”? Vi ble enig om at jeg prøver. Etter litt småprat, der jeg “trykte på knapper” hos Petter, som jeg kjenner godt, ble han med ut. Frisk luft, dagslys, full oppmerksomhet og samtaler om kjære personer, tidligere bragder og viktige hendelser, bygger opp om hans selvbilde. Vi synger sanger som jeg vet frambringer gode minner. Petter stråler mot pleieren når vi kommer tilbake; -nå har vi jammen reist langt!- og det var fullt av folk på båten!”  

Personalet i avdelingene gjør en svært god jobb. Likevel har de sjelden mulighet til å gi hver enkelt beboer tilstrekkelig individuell oppfølging. Med mange ulike mennesker med hjernesykdom i samme rom, kan det til tider bli uro. Da kan det gi et kjærkommen hvile for en skadet hjerne å komme utenfor en stund. 

Å få gode opplevelser sammen med en kompetent person, som har tid og oppmerksomhet, som forstår sykdommen og kjenner den enkelte, kan bidra til å lindre negative følelser og endre dem til ren og pur livsglede og verdighet. 

Personsentrert omsorg er grunnlaget for god miljøbehandling, og handler om å ta utgangspunkt i personen sin opplevelse av virkeligheten, og møte han med anerkjennelse personen og de følelsene som han uttrykker gjennom sin atferd eller utsagn.

 

Relaterte artikler

Denne nettsiden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les vår personvernerklæring her