Du er her:

«Vænna førr livet», demenskoret i Bodø inntar storsalen i Stormen

– En fantastisk mulighet

Bodø: Får lokale kor og Arktisk Filharmoni med seg på konsert.
 

Mars 2023 hadde Demenskoret «Vænna førr livet» sin første korøvelse på Bodø kulturskole. Ni måneder senere hadde koret sin aller første konsert i Lillesalen i Aspåsen.
I juni skal de innta en enda større scene, nemlig storsalen i Stormen Konserthus. Det skriver Stormen på sin hjemmeside.

– Dette er en fantastisk mulighet for demenskoret å vise hva de kan, og målet vårt har hele tiden vært å komme i storsalen på sikt, så dette er veldig stas. Vi er veldig glad for at Stormen har lyst å gjøre dette sammen med oss, uttaler Linn Hege Larsen, daglig leder for Gode Øyeblikk.

Blir medarrangør

Sammen med seg får de korene Korrækte damer og Breivik Sangerlag, samt Arktisk Filharmoni. Produsent på Stormen Konserthus, Elisabeth Troner Berg, forteller at da demenskoret tok kontakt og ville leie seg inn i en av de mindre salene, ble det klart for dem at dette var noe de ville være med på. – Vi hev oss rundt og omrokerte en del internt, slik at vi kunne gå inn og være medarrangør og tilby store sal. Det er en sak som passer veldig godt inn i vårt mål om å være der for folk i hele livsløpet.

Ifølge Berg er det også et bevis på hva musikk og kultur kan bety. – Det som er så fint er å se at det i livets verste øyeblikk, hvor man nærmest mister en bit av seg selv daglig, noen til og med evnen til tale. Så sitter sanger dypt lagret i minnet, og kan få denne kulturbiten som bor i oss alle til å blomstre og bringe frem minner langt nede fra dypet, sier hun.

Går til videre drift

Som tidligere omtalt ble demenskoret startet i 2023 i samarbeid med Bodø kommune. I dag består koret av 13 deltakere som er 61–87 år, to dirigenter og en pianist. Siden oppstarten har de samlet seg hver uke for å synge sammen.       – Vi kaller det ekte livsglede hver uke. De er en flott gjeng og de er så glade for å se hverandre hver gang de møtes. Noen kaller det ukas høydepunkt, sier Larsen.

Overskuddet fra billettsalget vil gå til å drifte koret videre i 2025. Larsen håper at konserten kan bidra til å redusere stigmaet, tiltrekke flere kordeltakere, og sikre at demenskoret blir et varig tilbud i Bodø kommune. – Vi håper det kan bidra til å ta ned stigma knyttet til dette. Du kan ikke trene deg bort fra dette, du kan ikke medisinere deg ut. Det er bare noe du plutselig får og så må du håndtere det. Og vi vet jo at antallet personer med demens skal doble seg mot 2030, så dette blir bare mer og mer aktuelt.

Relaterte artikler

Denne nettsiden bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Les vår personvernerklæring her